Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Σπιτική Πεντανόστιμη Σαγκρία...


Σήμερα θα δούμε, πως μπορούμε με διάφορες συνταγές, άλλες πιο απλές και άλλες λίγο πιο σύνθετες, να φτιάξουμε τη δική μας Σαγκρία, με λίγα και οικονομικά υλικά...
Για όσους δεν την γνωρίζουν, η Σαγκρία αποτελεί ένα πεντανόστιμο ισπανικό, κατά βάση, ποτό, τόσο με γεύση όσο και με άρωμα διαφόρων φρούτων. Εκτός όμως, από τις συνταγές παρασκευής της, σήμερα λέω να δούμε και την μικρή ιστορία που "κουβαλάει" πάνω του το συγκεκριμένο ποτό... Δεν είστε περίεργοι;


 Πολύ πριν την γνωρίσουμε ως Σαγκρία, άκουγε στο όνομα σαγκαρί (sangaree), ένα ποτό φτιαγμένο από κρασί ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό, διαλυμένο με νερό, ζάχαρη και μοσχοκάρυδο. Κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε τις ισπανικές ρίζες της Σαγκρία και επειδή το κόκκινο κρασί είναι τις περισσότερες φορές η βάση της, πιθανολογείται πως έχει πάρει το όνομά της από το ισπανικό sangre, που σημαίνει αίμα.

Αυτό που εμείς γνωρίζουμε σήμερα ως Σαγκρία, πρωτοεμφανίστηκε το 1964-1965 στο Παγκόσμιο Παζάρι στη Νέα Υόρκη. Αν και εκεί προσφέρθηκε για πρώτη φορά το ποτό στο κοινό, με το όνομα Σαγκρία, υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι η Σαγκρία υπήρχε σε ισπανικά εστιατόρια πριν το 1964. Το συγκεκριμένο ποτό σερβίρεται σε όλη την Ισπανία και την Πορτογαλία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γενικότερα είναι δημοφιλές ποτό για τους τουρίστες σε μπαρ , παμπ και εστιατόρια, ενώ οι Ισπανοί δεν την πίνουν συχνά. Πολλοί υποστηρίζουν πως η Σαγκρία που σερβίρεται στους χώρους διασκέδασης, είναι πολύ χαμηλής ποιότητας. Ενώ η καλύτερη, είναι αυτή που μόνοι μας μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι. 

Ας δούμε, λοιπόν, για αρχή, μια απλή συνταγή, για να κάνουμε εύκολα και γρήγορα για μας και τους φίλους μας τη σπιτική μας Σαγκρία...

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1 1/2 λίτρο κρασί κόκκινο
  • 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • φρούτα(προτείνουμε 1 μήλο,1 αχλάδι,1 πορτοκάλι,1 μανταρίνι)

Μικρό Tip: Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε φρούτα εποχής. Επομένως, μπορείτε να βάλετε ό,τι εποχικό υπάρχει. Καλό θα ήταν, ωστόσο, να μη βάλετε φρούτα σχετικά μαλακά, όπως η μπανάνα ή το ακτινίδιο, διότι μαλακώνουν ακόμα περισσότερο και καταλήγουν να είναι σχεδόν λιωμένα μέσα στη Σαγκρία μας.
--Καλές επιλογές για τον χειμώνα είναι τα φρούτα που έχουμε βάλει παραπάνω στα υλικά (1 μήλο,1 αχλάδι,1 πορτοκάλι,1 μανταρίνι), και για την άνοιξη και το καλοκαίρι οι φράουλες, τα κεράσια (χωρίς τα κουκούτσια), το ροδάκινο, το καρπούζι, το πεπόνι και τα σταφύλια.--


Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:

1 Βήμα: Κόβουμε τα φρούτα σε μικρά κυβάκια με τη φλούδα τους.

2 Βήμα: Σε μια κανάτα ρίχνουμε το κρασί, το κονιάκ τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

3 Βήμα: Προσθέτουμε τα κυβάκια φρούτων και τοποθετούμε την κανάτα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα,  για να κρυώσει και να μπορέσει το κρασί να απορροφήσει το άρωμα των φρούτων.

4 Βήμα: Σερβίρουμε σε ποτήρι του κρασιού.


Ας δούμε, όμως, και μία πιο σύνθετη συνταγή, για τους πιο απαιτητικούς...

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:


  • 1 φλ. χυμό πορτοκάλι ή σαγκουίνι
  • 1 φλ. χυμό μανταρίνι
  • 1 μήλο κόκκινο κομμένο σε κύβους
  • 1 αχλάδι κομμένο σε κύβους
  • 1/3 φλ. λικέρ Triple Sec (λικέρ με γεύση πορτοκάλι)
  • 1/4 φλ. ζάχαρη
  • 2 καρφ. γαρύφαλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 λεμόνι κομμένο στα 8
  • 1 λάιμ κομμένο στα 8
  • 750 ml κόκκινο κρασί (με άρωμα φρούτων)

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:

1 Βήμα: Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ όλα τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί.

2 Βήμα: Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζουμε με μεμβράνη (ή καπάκι) και  αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον ή όλη τη νύχτα.

3 Βήμα: Σερβίρουμε σε ποτήρια μαζί με τα κομμάτια φρούτων.

-

Όπως βλέπετε, τα βήματα υλοποίησης και των 2 συνταγών δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους! Αυτό που κάνει τη διαφορά, είναι τα extra υλικά που χρησιμοποιούνται στη δεύτερη, πιο σύνθετη συνταγή

Όποια συνταγή και αν διαλέξετε, όμως, σας εγγυώμαι ότι το αποτέλεσμα και η φανταστική γεύση της Σαγκρία θα σας ανταμείψουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου