Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ψημένη Ρακή!

Ας δούμε ένα πιο διαφορετικό ποτόοοο σήμερα την Ψημένη Ρακή... Για όσους δεν γνωρίζουν το συγκεκριμένο ποτό, η Ψημένη Ρακή είναι τοπικό ποτό της Αμοργού και παρασκευάζεται από ρακή, ζάχαρη και περισσότερα μυρωδικά. Μοιάζει με το Ρακόμελο, όμως, η ψημένη ρακή, αν και έχει παρόμοια υλικά, είναι ένα τελείως διαφορετικό ποτό.  Ας δούμε πως ξεκίνησε η φήμη του συγκεκριμένου ποτού, και φυσικά, πως μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε τη δική μας Ψημένη Ρακή...


 Η Ψημένη Ρακή αποτελεί ένα είδος τοπικού σπιτικού ποτού. Από τα αρχαία χρόνια οι κάτοικοι της Αμοργού και των μικρών Κυκλάδων έφτιαχναν ένα παραδοσιακό ποτό, που ονόμαζαν «Ψημένη Ρακή», για να κερνούν τους φιλοξενούμενούς τους, αλλά και τους καλεσμένους στους γάμους των παιδιών τους.
Η ψημένη ρακή προσφέρεται άλλοτε σαν ορεκτικό και άλλοτε σαν χωνευτικό, συνήθως όμως σαν κέρασμα στις γιορτές και στις συνάξεις.

Προσφέρεται στο μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στους επισκέπτες και σε όλα τα σπίτια του νησιού.

Το ρακόμελο, και συνεπώς η Ψημένη Ρακή, αποτελεί το ιδανικό ποτό αφού προκαλεί ευφορία και χαρούμενη διάθεση  ανεβάζει την λίμπιντο και είναι κατάλληλο μετά το γεύμα εφόσον λειτουργεί ως χωνευτικό εξαιτίας του μελιού και των βοτάνων που διαθέτει. Πίνεται ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και κρύο.

Για να δούμε, όμως, πως μπορούμε να φτιάξουμε, μόνοι μας, τη δική μας σπιτική Ψημένη Ρακή...

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό ρακή 
  • 1 ποτήρι μέλι
  • μισό ποτήρι ζάχαρη
  • 2-3 φλούδες κανέλας
  • γαρύφαλλο ή 1 κουταλάκι γλυκάνισο

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε:

1 Βήμα: Βάζουμε την ρακή, το μέλι και τη ζάχαρη να πάρουν μια βράση σε μια κατσαρόλα.

2 Βήμα: Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζουμε ένα ποτήρι νερό, το γαρύφαλλο ή το 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο, τις φλούδες κανέλας, και τα βράζουμε για αρκετή ώρα.

3 Βήμα: Σουρώνουμε τα μυρωδικά και το προσθέτουμε στη ρακή, αφήνοντας να πάρει μία βράση. 
Μικρό Tip: Μπορείτε άμα θέλετε να προσθέσετε και ένα ποτηράκι κονιάκ.

4 Βήμα: Όταν κρυώσει, τη βάζουμε σε μπουκάλι και σε κάθε μπουκάλι βάζουμε λίγη κανέλα σε φλούδα.

Αυτό ήταν! Η Ψημένη Ρακή μας είναι έεετοιμη! Ζεστή ζεστή και γευστικότατη... Ότι καλύτερο για αυτές τις ημέρες! Δεν συμφωνείτε; 

2 σχόλια: